Bostadsrättsföreningen Limnologen 1
består av 2 hus, Sjöbågen 6 och 8, med totalt 67 lägenheter plus en övernattningslägenhet. Husen ligger belägna alldeles intill sjön Trummens strand. Våra hus ligger granne med den fina Linnéträdgården som alltid är värd ett besök. Vi har en fin promenad runt nämnda sjö då man också passerar Teleborgs slott samt Linnéuniversitetet.
Hållplats för lokalbussar finns inom 150 meter. Till Växjö centrum med cykel tar det ca 10 min och att promenera utmed östra sidan av Växjösjön tar cirka 25 min.
Alla bostadsrättshavare kan på ett eller annat sätt hjälpa till att få vår förening att blomstra genom att anmäla sig till deltagande i våra olika arbetsgruppers uppgifter (se i texten längre ner under rubriken Arbetsgrupper), vara aktsam och meddela styrelsen om det är något som är trasigt eller inte fungerar.
Lägenheten
ansvarar bostadsrättshavaren för.
Det är viktigt att ni har en egen hemförsäkring om oturen är framme. Föreningen har tecknat ett kollektivt bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar, så det är valfritt för medlemmarna att teckna ett eget bostadsrättstillägg.
Uppstår det något fel (oavsett om det är akut eller inte) kontakta då vår fastighetsförvaltare eller någon av våra entreprenörer. Detta bekostas av bostadsrättshavaren.
Även fel som bekostas av föreningen (t.ex. stopp i stamledningen) felanmäler ni till vår fastighetsförvaltare som då skickar fakturan till föreningen.
Information om kontaktuppgifter finns vid namntavlan på entréplan, på vår hemsida www.limnologen1.se samt på sista sidan i denna informationsfolder.
Posten till våra medlemmar finns i boxar på entreplan.
Vattenförbrukningen (både kall- och varmvatten) mäts individuellt per lägenhet och debitering sker direkt från Veab kvartalsvis.
Om ni får strömlöst i en del av er lägenhet, ska ni kontrollera jordfelsbrytaren samt övriga säkringar som sitter i elskåpet. Är de OK men ändå strömlöst kan det bero på att en säkring gått i undercentralen. Kontakta då fastighetsförvaltaren för avhjälpande av fel.
Inglasning av balkonger
Föreningens bygglov för inglasning av balkonger gäller till juni 2025. Tänk på att bygglovet inte gäller för vilken typ av inglasning som helst, så kontakta styrelsen för ytterligare information om hur bygglovet är utformat om du har funderingar på att låta glasa in.
Bopärmar
ska det finnas två stycken av i varje lägenhet. Vid avflyttning ska dessa pärmar lämnas kvar och detta dokument ska medfölja i pärmen. Det enda man tar ur pärmarna är personliga dokument.
Sophantering
Miljörummet är till för enbart hushållssopor. Det är viktigt att vi sorterar alla sopor och håller ordning i miljörummet. Det finns anslag på vad som kan slängas i våra miljörum.
Var och en behöver noggrant förpacka matavfallet i papperspåsar och lägga i rätt behållare i miljörummet. Papperspåsar för sortering av matavfall finns att hämta i miljörummet.
Styrelsen uppmanar samtliga medlemmar att vika ihop förpackningar så att de tar så liten plats som möjligt när de slängs i anvisad behållare. Grövre sopor som t.ex. stora kartonger, elektronik och annat såsom sopor när man hyrt festlokalen måste man själv åka med till kommunens återvinningsstation. Observera att det är bara små batterier och glödlampor som ska lämnas i de plastbackar som finns i miljörummet. Vi måste hjälpas åt att hålla rent o snyggt i denna lokal.
Brandsläckare finns i miljörummen för att snabbt kunna släcka en brand i miljörummet eller ute på parkeringen. Meddela styrelsen efter att denna använts så den fylls på eller byts ut.
Cykelparkering
Sedan våren 2020 så är cykelparkeringen inhägnad och det är låscylinder på båda sidor om låset. Er vanliga nyckel till lägenheten passar också till cykelparkeringen. Det är trots inhägnad parkering viktigt att låsa fast cykeln med ett rejält lås så den står kvar på cykelparkeringen till nästa gång den ska användas.
Det är inte tillåtet att ställa cyklar i trappuppgångarna eller i den gemensamma förrådskorridoren.
Gästlägenheten
Se sidan om gästlägenheten här.
Gemensamhetslokalen/Festlokalen
Se sidan om gemensamhetslokalen här.
Bokningssystem
Se sidan om bokningssystemet här.
Bastu
Båten vid bryggan
Parkering
Se sidan om parkering här.
Brandsäkerhet
Se sidan om brandsäkerhet här.
Hjärtstartare
har köpts in till varje trapphus. Läs på anslagen om hur de fungerar och vad man ska tänka på.
Investera gärna 10 minuter av er tid och titta på en film hur man räddar liv med HLR och hjärtstartare:
Grillen
vid vår fina uteplats mellan hus 6 och 8 kan alla medlemmar använda sig av. Ni får själva köpa kol och tändvätska.
Tänk på att ha grillen under uppsikt när ni använder den.
Engångsgrillar får aldrig användas.
Grillning på balkongen
Det är inte tillåtet att grilla med kolgrill på våra balkonger eller uteplatser i anslutning till lägenheterna på bottenvåningen. Man måste ta sig en bra bit ut på gräsmattan för att få använda kolgrill.
Gasolgrill är tillåtet på balkongen och som säkerhet har styrelsen beslutat att man måste ha en brandsläckare nära till hands vid grillning. Största tillåtna gasolflaska är 5 kg.
Elektrisk grill är tillåtet att använda.
Vi vill även påminna om att det går alldeles utmärkt att grilla på vår fina grill vid uteplatsen.
Fönsterputs
Föreningen har ramavtal med ett fönsterputsningsföretag och putsning kan ske tre gånger/år (april, juli o oktober). Föreningen kommer ut med info när det går att beställa årets putsning.
Skötsel av balkonger o takterrasser
Städning, oljning och snöskottning samt putsning av glasytorna ansvarar bostadsrättshavaren för.
Olja in räcke och trall vid behov och gärna minst en gång om året. Däremot behöver inte de stora balkarna oljas in.
Vintertid ska snön skottas bort ca 50 cm från husväggen ute på balkongen.
Det är absolut förbjudet att använda högtryckstvätt för att rengöra balkonger och terrasserna på taket!
När ni ska göra rent på balkongen/terassen, iaktag försiktighet och hänsyn så att glaspartier och fönster på lägre belägna våningar inte stänks ned. Det är inte lämpligt att spola med vatten från slang.
Städdagar
anordnas två gånger per år, vår och höst. Då samlas vi under trevliga former och gör en rejäl uppfräschning av både ute- och innemiljö så det blir snyggt och ser inbjudande ut. Här finns det uppgifter så att alla som vill kan delta t.ex. fönsterputsning, målning, ogräsrensning, kaffekokning, grillning, servering och annat. Detta är ett mycket bra tillfälle att träffas en stund och lära känna sina grannar.
Skötsel av avloppen i lägenheterna
Det har varit problem med köksavloppen i några lägenheter under de senaste åren då vi varit tvungna ta hit personal från PeHå-förvaltning för att spola rent.
Häll inte ut fett och olja i avloppet - torka istället ur det ur pannorna med hushållspapper och släng i soporna.
Även blomjord i avloppen orsakar stopp.
Toalettstolarna är snålspolande så ett tips är att hålla ner spolknappen så allt vatten spolas ut vilket gör att det förhoppningsvis blir mindre stopp.
Om ni av misstag häller ut något fett i köksavloppet, SPOLA DÅ VARMT VATTEN någon minut efteråt för att få ut det i huvudstammen.
TIPS! Ta för vana att en gång per månad fylla båda hoarna i köket med hett vatten, tillsätt lite diskmedel och öppna sedan hoarna en i taget för att låta vattnet rinna ut.
Arbetsgrupper
Är du intresserad att hjälpa till att förfina vårt område eller öka trivseln, tag gärna kontakt med styrelsen för vidare information. Vi har för närvarande grupper för trädgård, festkommitté, ekonomi, fastighet och hemsida.
Fastighetsgruppen sköter om bl.a. lampbyten och tömning av papperskorgar. Därför ber vi er att hjälpa till så det är snyggt och rent överallt inom vår förenings ansvarsområde samt rapporterar till styrelsen om någon lampa är trasig eller något annat som är trasigt och behöver åtgärdas. Styrelsen tar sedan kontakt med fastighetsgruppen eller fastighetsförvaltaren för åtgärd.
Styrelsen
hjälper gärna till att förmedla kontakter vart du kan vända dig om det skulle uppstå något problem som gäller din lägenhet.
Styrelsen består av 5 ledamöter samt 2 suppleanter. Styrelsemöte hålls cirka en gång i månaden. Därefter kommer ett nyhetsbrev ut till medlemmarna innehållande aktuell information.
Årsstämman hålls senast under juni månad varje år.
På namntavlan på entréplan och på hemsidan finns information om vilka som ingår i styrelsen.
Kontakt med styrelsen sker alltid i första hand via mail till
Ringa bör ni enbart göra efter att ha kommit överens om detta och bokat tid.
Kom ihåg att samtliga akuta ärenden hanteras av PeHå, inte av styrelsen.
Hemsidan
finns på https://limnologen1.se
Denna uppdateras regelbundet och man kan alltid läsa vad som är på gång i föreningen.
Nyhetsbrev
sätts upp på anslagstavlan i entrén ovanför postboxarna cirka en gång i månaden efter styrelsemötet samt mailas ut till de medlemmar som har lämnat sin mailadress. Nyhetsbrevet finns också att läsa på vår hemsida.
Föreningens postfack
finns i trapphus 6B, märkt Brf Limnologen 1. Styrelsen välkomnar förslag på förbättringar i vårt område, stora som små. Lämna gärna ditt förslag i föreningens postbox så kommer vi behandla det på nästa styrelsemöte. Kom gärna med motioner till årsstämman.
Instruktion för användning av golvvärme (rumstermostater)
Lägenheter med golvvärme har en komfort som upplevs skönt och behagligt om man jämför med radiatorer. Man skall dock känna till att golvvärme är ett ”trögt” system som tar betydligt längre tid att värma upp rumsluften än ett vanligt radiatorsystem
Rumstermostater för golvvärme rekommenderas att ställas in vid en utetemperatur på (minus) -10 till -15 grader. Det tar minst ett dygn innan önskad rumstemperatur har uppnåtts.
Efter önskad inställning av rumstemperaturen skall inte rumstermostaten röras varken vinter eller sommar eftersom rumstermostaterna vid behov kallar på värme när behov finns för att uppnå det inställda värdet och tvärt om.
Rumstermostaterna skall inte sänkas då man eventuellt är borta en längre tid från lägenheten eftersom detta påverkar ventilationen (se instruktion för användning av FTX-aggregat ) och därmed också bl.a. kondensbildning på fönster, sprickbildningar, samt byggnadens konstruktion.
I varje golvvärmecentral finns ett fuktlarm som kommer tjuta om ventilerna skulle läcka. Om larmet tjuter, ta då kontakt med fastighetsförvaltaren för åtgärd.
Fuktlarmen går på batterier som ni inte behöver underhålla. Föreningen ser till att batterierna byts cirka var tredje år i samband med underhåll av golvvärmecentralen.
Denna info bör även finnas i bopärm 2, flik 24.
Instruktioner för användning av FTX- aggregat (köksfläkt)
För att minimera kondens på fönsterrutor samt att inomhusklimatet i lägenheten blir optimalt är det vissa saker som ni bostadsrättshavare bör veta om.
FTX- aggregatet har tre funktioner.
- Evakuering av matos.
- Evakuering av fuktig luft i lägenheten.
- Värmeåtervinna befintlig luft i lägenheten.
Det finns tre olika lägen på manöverpanelen (vid spisen) som styr FTX- aggregatet. Bortaläge, Hemmaläge och Forcering.
Denna info bör även finnas i bopärm 2, flik 8.
Öppna spjället i kåpan 10 min innan matlagning påbörjas.
Bortaläge (lampan längst till vänster på manöverpanel)
- SKALL ALDRIG ANVÄNDAS!
Hemmaläge (lampan i mitten på manöverpanel)
- Används när familjen är hemma, men inga arbetssysslor pågår.
Forcerad ventilation (lampan längst till höger på manöverpanel)
- När tvättmaskin eller torktumlare är i drift + minst 1 timme efter avslutad tvätt och torkning.
- När man duschar + minst 1 timme efter avslutad dusch.
- När det är mer folk i lägenheten är vad som är normalt.
- När man torkar tvätt utan torktumlare.
- Återgår automatiskt efter 120 min till mittenläge
Larmlampa lyser rött på kontrollpanelen betyder
- Blinkande: Dags för filterbyte. Aggregatet är fortfarande i drift.
- Fast sken: Tilluftstemperaturavvikelse, alternativt givarfel. Aggregat stannar. Startar inte aggregatet tillkalla servicepersonal.
Hänsyn
visar vi varandra genom att prata med varandra, inte om varandra. Ska ni ha fest sätt då gärna upp en lapp nere på anslagstavlan vid postboxarna för att informera era grannar att det kan bli lite livat denna kväll. Efter kl. 23.00 ska musik dämpas och vi pratar med dämpad röst, speciellt ute på balkongerna.
Tänk på när ni vattnar era växter på balkongerna att vattna försiktigt så att det inte rinner ner till grannen under.
Dörrautomatik handhavande
Dörrarna öppnas i normalfallet med reglage inifrån eller med nyckel eller tagg utifrån.
Behöver man ha dörren öppen en längre tid ska inte dörrens automatik användas, utan man ska öppna dörren manuellt och dra ur elkontakten så inte automatiken står och jobbar.
TV-abonnemang
Ni kan välja bland olika leverantörer och utbud via Wexnets portal.
Att komma ihåg
All felanmälan (oavsett om den är akut eller inte) görs alltid till PeHå förvaltning, inte till styrelsen.
Se sidan om felanmälan här.
Kontakt med styrelsen sker alltid via mail till
eller genom att lägga en lapp i föreningens brevlåda i 6B.